LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

10 Nisan 2009

Okullar yeşerecek, dünya değişecek


İklim değişikliği konusunda yıllardır kampanya yürüten Greenpeace, çevre suçlarının etkilerine katlanan bireyler yerine, değişime öncülük edecek çocuklar yetiştirmek amacıyla başlattığı “Green School” projesini düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

Greenpeace ilk olarak Türkiye’de başlattığı “Green School” projesi kapsamında, pilot okul olarak seçilen Özel BJK İlkokulu’nda altı hafta sürecek olan atölye çalışmaları düzenleyecek.

Bu atölye çalışmaları ile daha çevreci, yaşadığı gezegene ve tüm canlılara duyarlı, kendi sorumluluğunun farkında ve eğitimini tamamen çevreye uyumlu ve sağlıklı bir ortamda sürdüren çocuklar yetiştirilmesi hedefleniyor.
Dünyamız ciddi bir küresel ısınma tehdidiyle karşı karşıya. Bu tehlike maalesef gelecek kuşakları bizi etkilediğinden çok daha fazla etkileyecek. Dünyanın kurtuluşu için en önemli ihtiyacımız, doğal dengeleri bozulmamış, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamak isteyecek, bizlerden daha bilinçli çocuklar yetiştirmek.

Greenpeace Green School Proje Sorumlusu Asu Sanem Kaya, “Günümüzde okullarımız bile; su, enerji, yiyecek, kağıt gibi değerlerin ve doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesinde rol oynamaktalar. Oysa özellikle ilköğretim düzeyindeki okullar, bir yandan çevre bilinci olan nesiller yetiştirirken diğer yandan da uygulanabilir çevresel değişimleri hayata geçirme konusuna büyük bir potansiyele sahipler” dedi ve ekledi, “ Greenpeace, Green School Projesi’ne imza atarak değişime öncülük edecek çocuklar yetiştirmek için önemli bir atılım gerçekleştiriyor. Çocuklarımız, her şeyden önce okullarını daha çevreci bir yer haline getirmekle işe başlıyor”.

Gökkuşağının renkleri, Green School’a hayat veriyor Greenpeace’in amblemlerinden biri olan gökkuşağının altı rengi, Green School Projesi’nin temasını oluşturuyor. Greenpeace’in Green School olarak belgelendirdiği tüm okullar bu gökküşağına sahip olabilecek. Her biri ayrı anlamlara sahip olan her renk, aynı zamanda Green School Projesi’nin eğitim konseptini de oluşturuyor. Özel BJK İlköğretim Okul Müdürü Genel Koordinatörü Naime Demirbaş, “BJK Koleji ve Greenpeace, çevre ve çocuklarımız adına büyük bir adım atarak çocuklarımızın daha sağlıklı ve yeşil bir ortamda eğitim almaları için biraraya geldi. Daha yeşil ve sağlıklı bir eğitim ortamı öğrencilerin matematik ve okuma alanında daha fazla gelişme göstermelerini sağlıyor.

Çocuklarımız kendi yarattıkları ve yürüttükleri bu projenin, okulumuzu daha yeşil bir okul haline getirdiğini deneyimleyerek yaşayacak. Bu alanda yaşıtlarına ve diğer tüm çocuklara öncülük edecek” dedi. Kaya, “Öğrenciler, Greenpeace kampanyalarının yaklaşımıyla kendi “Green School” projelerini yürütecek ve takım üyeleri olacaklar, kendi kampanyalarını başından sonuna kadar kendileri yürütecekler.

Green School atölye çalışmasının en güzel yanlarından biri de, eğer isterlerse ailelerin de çocuklarıyla birlikte bu eğitime katılabilmeleri” dedi. Temelleri ülkemizde atılan ve ilk testleri gerçekleştirilen Greenpeace Green School Projesi’nin bir diğer amacı, Türkiye ve çevre ülkelerdeki birçok çocuk projesine ilham vermek. Çalışma zaman içerisinde bölge geneline yayılarak büyük bir projeye dönüşecek. Projenin ana konuları ve yapılacak atölye çalışmaları, “Gökkuşağı” renkleriyle bağlantılı olarak aşağıdaki gibi belirlendi;

• Sarı: Yeniden kullanma, geri dönüşüm, azaltma / Okuldaki atıkların ayrılması. Geri dönüşümlü kağıt kullanımına geçiş.

• Mor: Zehirli kimyasalardan arındırılmış / Okulda kullanılan temizlik malzemelerinin organik temizlik maddeleriyle değiştirilmesi.
• Yeşil: Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji / Isı kaybı azaltılacak ve elektrik ve suyu daha verimli kullanılması. Kalorifer arkalarına yalıtım levhaları yerleştirilmesi. Okulun dış aydınlatması için “Güneş Ağacı”nın ürettiği elektrikten yararlanılması.

• Kırmızı: Sağlıklı Yaşam / Greenpeace Solar Cafe’sinde organic meyve suları hazırlanması. Okul kantininde organik yiyecek satışının başlaması.
• Turuncu: Projeyi duyurmak ve yaygınlaştırmak - Uygulama ve sonuç: Çocuklar tarafından organize edilecek “Green School” ve/ve ya “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” konulu bir imza kampanyası başlatılacak,
• Mavi: Şiddetsizlik eğitimi – Atölye çalışması Bu alanda yapılan pek çok çalışmadan biri olan The Heschong Mahone Daylighting raporuna göre daha yeşil ve sağlıklı bir eğitim ortamı öğrencilerin; • Matematik alanında %20,

• Okuma alanında da %26 daha fazla gelişme göstermelerini sağlayabiliyor. Yine okul ve çevresinin, öğrencilerin performansını %5-10 oranında arttırdığı görülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

okuYORUM :)