Annemin çok beğendiği bu yazı arşivinden çıktı ve seninle paylaşılmak için hazır , biraz uzun ama lütfen vaktini ayırıp oku.
Anaokulu Çağlarındaki Bir Çocuğun Annesi Olmak...
Dünyanın en güzel şeyidir anne olmak.
Ama zordur.
Hele ki çocuğunuz 3-6 yaş döneminde ise bu iş daha da zordur.
Her an yeni şeyler keşfetme arzusunda olan çocuğunuz size bazen çok zor anlar yaşatabilir ve ne yapacağınızı bilemediğiniz durumlara sizi sokabilir.
Bazen “ben iyi bir anne miyim?” diye sizi kendi kendinize düşünmeye itebilir.
Çocuğunuzun ihtiyaçlarına ve isteklerine göre eminiz ki en iyisini yapmaya çalışıyorsunuz...
Ama bu yaş dönemindeki çocuklar için bazı özel yetilere ihtiyaç duyabilirsiniz.
Biz de bu yazı için bu yitiler neler olabilir diye düşündük ve sizler için sıraladık...
Empati kurmaya çalışın...
Çocuğunuz için de hayatın çok kolay olmadığını kabul edin. “Çocuğun hayatı ne kadar zor olabilir ki?” gibi düşünceleriniz varsa bu düşünceleri kafanızdan atarak işe başlayabilirsiniz.
Örneğin çocuğunuz anaokulana yeni başladığını düşünelim, hepimiz yeni bir işe başlarken nasıl heyecanlı ve stresli oluyorsak çocuğunuzun da aynı durumda olduğunu hatta daha da ağır bir durumla karşı karşıya olduğunu hatırlayalım.
Yada 2 yaşına giren ve yavaş tuvalet eğitimine başlayan çocuğunuzun aniden bir kardeş sahibi olduğunu düşünelim, aynı adapte olması gereken yeni yeni koşullar. Hiç kolay olmadığını kabul edin. Bu nedenle ona anlayış gösterin, onu anladığınızı ve ona destek olduğunuzu her fırsatta gösterin.
Hayal edin...
Bu yaş dönemindeki çocukların hayal güçleri oldukça kuvvetlidir. Siz de kendi hayal gücünüzü kullanın ve onun hayal dünyasını desteklemek için çabalayın. Ona hayal gücünü geliştirecek masallar okuyun. Onunla birlikte kendi kendinize masallar uydurun ve bu masalları birer tiyatro oyununa dönüştürün.
Evdeki günlük eşyalardan yararlanarak masallarınızda kullanılacak malzemeler oluşturun. Ama bunları yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta var, bu oyunların hepsinde siz birer destekleyicisiniz, baş rol oyuncusu değilsiniz. Oyunlarınız baş rol oyuncuları çocuklarınız!
Tedbirli olun...
Hep bir sonraki adımı düşünmeye çalışın. Bunu yaparsanaız önleminizi önceden almış olacak ve çocuğunuzun bir sorun anında yaşayabileceği krizi önlemiş olursunuz. Örneğin markete gitmeden önce çocuğunuzla alacaklarınız konusunda konuşun ve onun orada ektra bir şeyler istemesini engelleyin. Ya da doktor randevunuz var ve çocuğunuzu da oaraya götürmeniz gerekti, onun orada beklerken sıkılacağını düşünerek oyalanabileceği oyuncaklar ve kitaplarla randevuya gidin.
Sabırlı ve sakin olun...
Çocuğunuzun yeni şeyler öğrenmeye başladığı bu dönemde size düşen en önemli görevlerden biri sabırlı olmak. Yeni şeyleri öğrenmek ve onları hayatımızın bir parçası haline getirmek zaman alır, sabır ve istek ister. Bu nedenle çocuğunuza yeni bir şeyler öğretirken beklentilerinizi çocuğunuzun gelişim düzeyine uygun tutun ve sabırlı olun. Zamanından erken bir şey yapmasını ondan beklemeyin. Ve onu her zaman destekleyin, yapabileceğine inandığınızı ona gösterin.
Şüpheci olmayın...
Çocuğunuzu yeni şeyler deneyebilmesi için ona özgür alanlar tanıyın ve her zaman şüpheci olmayın. Örneğin çocuğunuz lunaparkta daha önce hiç denemediği bir oyunu denemek istiyorsa gerekli güvenlik önlemlerini aldıktan sonra onun bunu denemesine izin verin. Ya da bisiklete binmek isteyen çocuğunuzu düşer diye engellemeyin. Yeni deneyimlere aç olan çocuğunuzu kısıtlamayın. Ama bu demek değildir ki her şeyi yapmasına izin verin. Sadece gelişiminbe uygun olan ve potonsiyel riskleri kontrol altına alınabilen deneyimlere izin verin ve ona bu deneyimlerinde destek olun.
Hırslı olmayın...
Çocuğunuzu diğer çocuklarla ya da kendi kardeşleri ile yarıştırmayın. Her çocuğun kendi gelişim şekli olduğunu unutmayın. Yapamadığı şeyler için onunla alay etmeyin ve onu küçük düşürücü her türlü hareketlerden kaçının. Aksine yapamadığı şeyi tekrar denemesi için onu cesaretlendirin ve onun kendine olan güvenini kazanmasını sağlayın.
Çözümler üretin..
Bir sorun anında sinirlenmek ve çocuğunuzu cezalandırmak yerine sorunu çözmek için çözümler üretin. Çocuğunuzun bir arkadaşıyla ya da kardeşiyle kavga ettiğini gördünüz, ona kızmak ya da onu ceza olarak odasına yollamak yerine bu durumun neden kaynaklandığı nı anlamaya çalışın ve kavga neden olan sorun içim çözümler üretin.
Ve en önemlisi sorun anında çocuğunuzun neden böyle davrandığını anlamaya çalışın ve onun anladığınızı ona gösterin.
İDİL SEDA AK
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
okuYORUM :)