LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

7 Nisan 2009

AKDENİZ ANEMİSİ TAŞIYICILIĞI

Bir yıldan beri yaşadığım bir takım sıkıntılar vardı. Annem ve babam benim için çok endişeleniyordu. Nihayet bugün neyim olduğu konusun da doktorum gereken açıklamayı yaptı. Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı ( babam da olduğu gibi )( Talasemi ) bu konu ile ilgili bir yazı buldu... konuyu daha iyi anlaman için seninle de paylaşıyoruz.

Akdeniz anemisi taşıyıcılığı nedir?

Akdeniz anemisi taşıyıcılarının çoğu bu hastalığı taşıdıklarını bilmezler; ancak Akdeniz anemili bir çocuğa sahip olduklarında ya da özel kan testini yaptırdıklarında öğrenirler.

Akdeniz anemisi taşıyıcılarında alyuvarlar daha küçüktür ve içleri daha boş görülür. Taşıyıcılarda hemoglobin molekülünün küçük fraksiyonu, HbA2konsantrasyonu normal kişilere göre daha yük-sek düzeydedir.Akdeniz anemisi taşıyıcılığı, anne, babadan çocuklarına geçebilir, kalıtsaldır ve yaşam boyu sürer.

Akdeniz anemisi taşıyıcıysanız bunun sonuçları ne olabilir?

Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunuzu bilmeniz çok önemlidir.
Çünkü, anne ve babanın her ikisi de taşıyıcıysa, ağır bir kan hastalığı olan Akdeniz anemili çocuk sahibi olabilirsiniz.

Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Özel bir kan testi yaptırmanız gereklidir.Doktorlar alyuvarlarınızın çapını ve hemoglobinA2 düzeyinizi ölçerek karar vereceklerdir. Kan testi yapılmadan taşıyıcının meydana çıkması olanaksızdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

okuYORUM :)