LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

28 Ağustos 2009

AVRUPANIN 50 BÜYÜK YALANI


Avrupanın 50 buyuk yalanı adlı kitabın yazarını SIRA DIŞI adlı program da tesadüfen izledim ,kitabın içeriği hakkın da bilgi verirken , Florence Nightingale ile ilgili bilmediğimiz gerçeklerden bahsetti.Florence Nightingale 'n İstanbul'a misyonerlik yapmak için gelen , tıp bilgisi olmayan bir kadın olduğunu ,çok basit hastalıkları bile tedavi edemediği için çok fazla ölümlere yol açtığını , hatta etrafın da ölüm meleği olarak bilindiğini anlattı.Bu konu ile ilgili hakkın da bir soruşturma bile açılmış.

Kadınların toplumda hemşirelik , bakıcılık dışın da başka işler yapmasının doğru olmadığını , kadın doktor olamayacağını savunurmuş. Kadınların oy kullanması için o zamanlar verilen mücedele de Florence Nightingale'den destek istendiğin de kadınların oy kullanmasının doğru olmadığını savunarak destek vermemiş.

Kitabın yazarı aslın da Meri Seacol adın da ki bir kadının hemşirelik mesleğinin tarihi ismi olduğunu söyledi, nedenine gelince.

Meri Seakol ingiliz bir baba ve siyahi bir anneden olma siyah tenli bir kadınmış Florence Nightingale'e kendisi ile birlikte hastalara bakmak için İstanbul'a gelmek istediğini söylemiş ancak ten rengi nedeni ile Florence Nightingale bu teklifi red etmiş.

Meri de kendi çabası ile gemiye binip İstanbul'a gelmiş , Florence Nightingale burada da aynı tavrını sürdürmüş, Meri 'de askerlere satışlar yaparak para kazanmış ve bu kazandığı paraları ,yine askerlere ilaç almak ve tedavilerini yapmak için harcamış. Yıllarca hemşirelik görevini bu şekil de sürdüren Meri'den hemen hemen hiç kimsenin haberi yok.

Bunun dışın da Osmanlı dönemin de Safiye ismin de bir hemşireden de bahsediliyor ,hemşirelik mesleğinin asıl onunla birlikte bir öenm kazandığı vurgulanıyor.Ancak Avrupayı o kadar çok gözümüz de büyütüyoruz ki kendi değerlerimize sahip çıkmıyoruz.

Okumaya değer bir kitap olduğunu düşünüyorum ..

3 yorum:

  1. ilginç gerçekten okumak isterim bu kitabı

    YanıtlaSil
  2. Alıp okuyacağım en kısa zamanda...

    YanıtlaSil
  3. Elimde ki kitap biter bitmez okuyacagım kıtaplar arasın da benım de...

    YanıtlaSil

okuYORUM :)