LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

30 Ocak 2010

Mandala Nedir ?

Doğa tatil boyunca okulu tarafından verilen ödevleri yapıyor , onlardan biri de mandala.. Mandalanın ne olduğunu merak edenler için bu yazıyı ve örnekleri paylaşmak istedim..




Mandala Nedir?
Mandala hemen hemen daire veya merkez anlamına gelir. Belirgin bir şekilde duran merkez noktası etrafına şekiller ve desenler yerleştirilmiştir. Mandala, boyama yoluyla insanı sakinliğe ulaştırır, rahatlatan bir etki yapar. Günümüzde çocuklardan birçok şey bekleyerek onları çeşitli stres faktörleriyle karşı karşıya getiriyoruz. Hafif bir klasik müzik eşliğinde boyanan “Mandala” sonunda çocukların stresleriyle kolaylıkla mücadele edebildikleri, sakinlik ve soğukkanlılık kazandıkları görülmüştür. Mandala çalışmasından sonra çocukların, grup çalışmalarında, gruba uyum sağlamalarında ve dinleme becerilerinde olumlu etkiler görülür. Ayrıca Mandala çocukların kendi yaratıcılıklarını keşfetmelerine yardımcı olurken, dikkat sürelerinin de uzamasını sağlar.

Çocuğa etkisi nedir?
Günümüzde çocuklardan bir çok şey yapmasını isteyerek onları çeşitli stres faktörüyle karşı karşıya getiriyoruz. İşte bu noktada çocuklara “Ben senin için şu an buradayım ve seninle güzel bir şeyler yapmak istiyorum” demekten daha güzel bir şey düşünülemez. Mandala boyamak yoluyla sakinliğe ulaştırır, rahatlatan bir etki yapar. Bu çalışmadan sonra grup çalışmasında, uyum sağlamada olumlu etkiler görülür. Çocukların stresi azalır, çocuklar daha uyumlu hale gelirler. Mandala çalışması dıştan içe veya içten dışa boyanır. Önemli olan sırayı bozmamaktır.

Kaynak

7 yorum:

  1. Mandala ilk defa duydum çok ilgin ve yararlı paylaşımın için teşekkürler.(ziyaret ve güzel yorumun için çok teşekkür ederim)annesi ve doğaya kucak dolusu sevgilerimizi gönderiyoruz

    YanıtlaSil
  2. Rıca ederım arkadasım.. begenmıs olmana cok sevındım :)

    YanıtlaSil
  3. bizim tchibodan aldığımız bir çizim takımı vardı, sonradan araştırınca mandala olduğunu öğrendim. Çizmek de epey rahatlatıyor. hep unutuyordum blogda paylaşmayı, hatırlatma için teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. mandalanın boyanmış halinide görelim olur mu?

    bende ilk defa duydum...bu da aklımda artık

    YanıtlaSil
  5. Sevgılı Cocukla cocuk.. rıca ederım faydalı olmusum.. buna cok mutlu oldum :)

    İlalcım..Doganın mandalası kardan adamlı :) yarın boyayacak teyzesı.. ınsallah yayınlarım :)

    YanıtlaSil
  6. Sayende bende simdi ogrendim. Daha once orneklerine rastliyorduk ama faydasini bilmiyorduk. Paylasim icin cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
  7. Öğretmenimizde okuldan istedi çok güzel şekilleri var bence teknoloji tasarımda en büyük ilgi bu işte...

    YanıtlaSil

okuYORUM :)