LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

23 Ocak 2010

KISIRLIK VE BAL KABAĞI...


Balkabağının faydalı olduğunu bilirdim ama bu kadar çok özelliği olduğunu yeni öğrendim. Faydalı bir yazı mutlaka okumanı öneririm...


Balkabağı, birçoğumuza midemizi hafifletecek, şeker ihtiyacımızı giderecek bir tatlıyı hatırlatıyor. Lakin balkabağı sadece tatlı yapmak için kullanılmıyor ve çekirdeği de kendisi de oldukça faydalı bir sebze...

Semt pazarlarında, manavlarda aralık ayından itibaren görülmeye başlayan `balkabağının` şimdi vaktidir.

Sonbaharın rengini taşıyan balkabağı, birçoğumuza midemizi hafifletecek, şeker ihtiyacımızı giderecek bir tatlıyı hatırlatıyor. Lakin balkabağı sadece tatlı yapmak için kullanılmıyor. Değişik yörelerde çorbası, püresi hatta böreği bile pişiriliyor. Mesela, Balkanlarda yapılan Girit böreğinin ana malzemesini balkabağı.

Anavatanının Meksika ve Orta Amerika olduğu söylenen bu sebze, birçok hastalığa da iyi geliyor. Peki, soframızı süsleyen, ağzımızı tatlandıran bu sebzenin nelere iyi geldiğini biliyor musunuz? Beslenme ve diyet uzmanı Nil Şahin Gürhan`dan balkabağının faydalarını ve kimlerin yemesi gerektiğini öğrendik.

Beta-karoten (A Vitamini) deposu olan balkabağı birçok kanser çeşidini önlemeye yardımcı oluyor. İçindeki `lutein` adlı karoten cinsi vücudu kansere karşı güçlendiriyor. Ayrıca sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riskini biraz azaltıyor.
Lifi bol bir sebze. Bağırsak tembelliğine birebir. Kan şekerini düşürücü özelliği olduğu için şeker hastaları da tüketebilir, hatta yapay şekerle tatlısı yapılıp yenilebilir. Diyet yapanların balkabağı yemesinde sakınca yok; çünkü kalorisi oldukça düşük.
Mineraller bakımından zengin olan balkabağını bir küçük tabak yediğinizde, vücuttaki A vitamini ihtiyacının yüzde 25`ini, C vitamini ihtiyacının yüzde 10`unu karşılamış oluyorsunuz.

Yüksek oranda potasyum içeriyor ve kalp hastalığı riskini azaltıcı antioksidanları barındırıyor. Felce sebep olan damar setleşmesini önlemeye yardımcı oluyor. Vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını sağlıyor. Çiğ olarak salatalara rendelenip tüketilebilen balkabağı, bedeni temizliyor, sinirleri yatıştırıyor.

Girit böreği

Malzemeler: 3 adet yufka, 200 gr balkabağı, 2 adet pırasa (beyaz kısımları), 1 adet havuç, 50 gr peynir (kaşar peynir), karabiber, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, ½ su bardağı su, böreğin üzeri için 1 yumurta sarısı.

Yapılışı:
Pırasaları incecik doğrayın, bal kabağını ve havuçları rendeleyin. Derin bir tavada kızgın yağda pırasaları soteleyin. Pırasalar şeffaflaşmaya başladıktan sonra yarım su bardağı su ilave edin. Bütün karışımı karabiberle tatlandırıp kapağını kapatarak, kısık ateşte 5-10 dakika pişirin. Hazırladığınız karışımı 6 eşit parçaya bölünmüş yufkaların içine koyarak kalın boyutlarda sigara böreği gibi sarın. Börekleri sarmadan önce rendelenmiş peyniri de karışımın içine katmayı unutmayın. Hazırladığınız börekleri fırın tepsisine dizdikten sonra üzerine yumurta sarısını sürün ve önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika pişirin.


Çekirdeği de faydalı

Kabak çekirdeğinin de bilinmeyen birçok faydası var.
Beslenme uzmanı Nil Şahin Gürhan`a göre çinko ve doymamış yağ asidi ve protein bakımından oldukça zengin; mide bulantısına iyi geliyor.
Bir bardağın dörtte biri kadar tüketildiğinde vücuttaki çinko ihtiyacının % 20`sini, magnezyumun % 50`sini karşılıyor. Ayrıca kemik erimesi ve kan pıhtılaşması için önerilen K vitamini kabak çekirdeğinde yeteri kadar var.
Balkabağı çekirdeğini yağlıdır deyip yemekten korkmayın; çünkü içindeki Omega 3 ve Omega 6 sayesinde cildi tazeliyor, hormanel dengeyi koruyor. Tabii çekirdeği faydalıymış deyip çok tüketmeyin. Ayrıca, kabak çekirdeğinin yağındaki bileşenler prostatın büyümesini önlüyor, kolesterolün kan seviyesini düşürüyor.

Kabak çekirdeğini kimler yemeli?
Prostatı büyüyenler.
Kısırlık problemi olanlar ve hormanel dengesizlik yaşayanlar.
İdrar tutukluğu ile karşılaşanlar.
Mesane iltihabı olanlar.
Vücudunda kemik erimesi başlayanlar.
Kaynak : zaman

4 yorum:

  1. ben corbasını yapıyorum ilk yse bebekken sadece ona yapıyordum ama bol karabıberlı harıka oluyor tavsıye ederım..
    sevgıler

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Nohutoda..ben sadece tatlısını bılıyorum ve yapıyorum..corbasını hıc denemedım..bır ara tarıfını verırsen denemek ısterım..degerlı yorumun ıcın cok tesekkur ederım...

    YanıtlaSil
  3. Bende hic denemedim ama ilk firsatta tariflerine bakip yapacagim insallah. Ne guzel paylasimlar yapiyorsun arkadasim, tekrar tekrar tesekkurler

    YanıtlaSil
  4. Rıca ederım Nezıhecıgım..ılgınc buldugum ve faydalandıgım bılgılerı sızlerle paylasmayı sevıyorum.. yararlı olabılıyorsan ne mutlu bana..

    YanıtlaSil

okuYORUM :)