LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

22 Ekim 2009

DİŞ SIKMA ( (BRUKSIZM))

Aşağıda ki konuya neden yer verdim biliyormusun ?
Ben de dişlerim sıkıyormuşum..
Sıkıyormuşum diyorum bunun farkında bile değilim çünki..
Salı sabahı şiddetli bir baş ağrısı , mide bulantısı , kusma ve baygınlık hissi ile uyandım.

Eşimle birlikte acile gittik hemen , ardından bir Nörolog tavsiyesi ile MR çekimine. Sonuçlar önümüzde ki hafta içi belli olacak , Nörolog muayenesin de dişlerinizi sıkıyorsunuz dedi.
Bu ağrıların tetiklenme nedenlerinden biride bu olabilir.Konu ile ilgili araştırma yaptım ve seninle de paylaşmak istedim.

1-2 yıldır aile için de yaşadığımız bir takım sağlık sorunları ve sorumluluklar yüzünden epey zor günler geçirdim sanırım onun etkileri sürüp gidiyor.


Allahım daha kötüsünden sakınsın..


DİŞ SIKMA (BRUKSIZM)


Diş sıkma(Bruksizm) çok sık görülen bir alışkanlıktır. Erişkinlerin yaklaşık olarak %50-%96'sı bu problemle karşılaşmıştır. Çocukların da % 15'inde görülür. Genellikle bu alışkanlık kişi tarafından pek fark edilmez.



Bruksizmin belirtileri
Dişlerde aşınma,
Dişlerde ve dolgularda kırıklar (özellikle ön dişlerde),
Gece uyurken, partner tarafından duyulan gıcırtı sesi,
Yüzdeki kaslarda ve eklem yerinde (temporamandibular eklem) ağrı,
Eklemde açma kapama sırasında çıkan sesler,
Baş ağrısı,
Dişlerde sallanma ve aralanma,
Dişlerde hassasiyet,

Bruksizme ne sebep olur?


Spesifik bir sebebi yoktur.


Fakat duygusal stres gibi pek çok faktörün bunu tetiklediği düşünülür.


Kişinin kişilik yapısı da önemlidir.


Agresif, aceleci, titiz kişilerde daha sıklıkla görülür.Dişlerinin kapanışı düzgün olmayan kişilerde (maloklüzyon), ebeveynlerinde bruksizim problemi olan çocuklarda bu probleme daha cok rastlanır.TedaviHekiminiz tarafından yapılacak gece plağı en iyi tedavi yöntemidir.

7 yorum:

  1. geçmiş olsun canım önce çok şaşırdım.ne çok rahatsızlık var adını bile bilmediğimiz duymadığımız.ama bütün hastalıkların kökeninde şu nalet stres deprasyon yatıyor..gripten eklem ağrılarına kadar..tetiklemediği hastalık yok..
    tekrar geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  2. Canım çok geçmiş olsun.. Allah şifalar versin.
    Diş sıkma durumu bende de var malesef ara sıra farkına varıyorum özellikle birşeylere kafayı çok taktığım ve üzgün olduğum zamanlarda oluyor kendimi serbest bıraktığımda çenem inanılmaz ağrıyor..

    YanıtlaSil
  3. geçmiş olsun, bizim kızda arada dişlerini gıcırdatıyor :(
    ne yapacam :((

    YanıtlaSil
  4. Canim arkadasim cok gecmis olsun. Bazen yasadiklarimiz uzerimizde boyle izler birakiyor. Ama insaallah bunlarda gececek. Tekrar gecmis olsun, sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Çok tesekkur ederım arkadaslar.. Stres her seyın bası.. aslında.. ben bır yıl oncesıne kadar etrafımda.. sınırlerı alınmıs.. her seye pozıtıf bakan.. hep gulumseyen bırısı olarak bılınırdım.. sanırım yıllarca ıcıme atıp bırıktırdıgım sıkıntılar yavas yavas gun yuzune cıkmaya basladı.. Blog da yayınladıgım marankının dogal cozumlu vıdeosunu ızledım bugun.. gıdıp..sarı kantoron ve tane kımyon aldım..demledım ve ıctım..bıraz daha ıyı hıssedıyorum kendımı..ya psıkolojık bu yada gercekten ıse yarıyor ;)

    YanıtlaSil
  6. Geçmiş olsun canım, Aslında sıkıntıları biriktirmemek o anda bertaraf etmek gerek ama yapamıyoruz malesef,esasında biraz gamsız olmak lazım ama nerdee :)

    YanıtlaSil
  7. Ah Relıa keske olabılsek te.. bızım gıbı.. hele kı cocuklarla hasır nesır olup..sorumluluk duyguları cok erken yaslarda gelısmıs kısıler ıcın o gamsızlık hayal..

    YanıtlaSil

okuYORUM :)