LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

25 Mart 2010

Fotoğraf Çekim Teknikleri - DERS 1


Arıyorum tarıyorum , bana bu işi öğretecek istediğim bilgilere ulaşamıyorum.
Diyordum ulaştım :) Bu bilgilerin devamı gelecek , ben yararlanırken sende yararlan istiyorum çünkü.


Kaynak : Donanımhaber.com


GENEL FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ

-Fotoğraf çekerken öncelikle fotoğraf makinesini iki elimiz ile tutmalıyız. Ayrıca kollarımızın dirseklerimizden vücudumuza yapışık olmasını sağlamalıyız. Deklanşöre basmadan önce derin bir nefes almalıyız. Bunlar fotoğraf makinemizi titretmeden ya da titretmeyi minimum’a indirerek fotoğraf çekmemizi sağlayan temel önlemlerdir. Mümkünse bir duvar ve benzeri bir yere yaslanmak suretiyle, duvardan destek alarak da çekimlerimizi gerçekleştirebiliriz.

-Özellikle portre fotoğrafları çekerken, arka planın sade olmasına özen göstermeliyiz. Böylece hem konuyu ön plana çıkartmış, hem de fotoğraf makinemizin doğru yere odaklanmasında büyük kolaylık sağlamış oluruz. Arka planda kadraj içerisine giren, ilgi odağının dağılmasını sağlayan objeler varsa ve başka bir şekilde kadrajlamamız mümkün değilse, bu sefer de net alan derinliğini kısarak (diyaframı açarak f:2,8 ya da f:4 gibi) çok daha etkileyici fotoğraflar çekebiliriz.

-Bazı fotoğrafların göze çarpan ve onları çarpıcı kılan yanları vardır. Bu sebeplerden biri de fotoğraftaki güçlü kompozisyondur. Fotoğraftaki kompozisyonun basit tanımını; “Kadraj içerisindeki objeleri, göze hoş şekilde seçmek ve düzenlemek” şeklinde yapabiliriz. Öyleki bazı anlarda fotoğraf makinemizin küçük hareketleriyle çok değişik kompozisyonlar yakalayabiliriz.

Genel olarak çoğumuzun, fotoğraf çekerken yaptığı bir hataya değinmek istiyorum, o da konuyu kadrajın tam ortasına yerleştirmektir. Bu şekilde çekilen fotoğraflar daha az hareketli ve çok daha az dikkat çekici olurlar. Bunun önüne geçmek için, çekeceğimiz kareyi aklımızdan yatay ve dikey olarak üç eşit parçaya bölelim. Bu çizgilerin kesiştiği noktalar iyi bir kompozisyonda ilgi merkezinin yerleşeceği en doğru dört noktayı gösterir. Bu noktalra fotoğrafçılıkta “dört altın nokta” denir. Manzara fotoğrafları çekerken de ufuk çizgisinin bu çizgilere paralel ve kadrajın üçte birini dolduracak şekilde yerleştirmeliyiz. Ufuk çizgisinde oluşacak eğrilik kesinlike istenmeyen bir durumdur.


15 yorum:

  1. kolay gelsin tatlım,
    fotoğrafçılık kurslarını tavsiye ederim
    çok faydalı

    YanıtlaSil
  2. Yaza doğru düşünmüyor değilim :) ancak öncesi biraz daha bilgi birikimim olsun istiyorum Sevgili M.anne :)

    YanıtlaSil
  3. aynı konuda araştırma yapıyormuşuz.. ilk aratmada sen çıktın :D

    YanıtlaSil
  4. :))) Kalp kalbe karsıymıs Baharcım :))

    YanıtlaSil
  5. Şenaycım ilgiyle bu dersleri takip edeceğim, teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Bende paylaşmaya gayret edeceğim Hilalcim :)

    YanıtlaSil
  7. Senaycigim, sagol. nasil ise yaradi bilemezsin.

    YanıtlaSil
  8. şenay bu harika oldu cidden, devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil
  9. Elifadacım
    Füsüncum... devamı gelecek :)

    YanıtlaSil
  10. Ben eşime mahalle baskısı yapmaya başlayayım. Artık banada bir canon lazım. :) Derslerden kalıcam yoksa. :)

    YanıtlaSil
  11. O zaman şöyle diyelim yaşasın CANON kardeşliğiii :))

    YanıtlaSil
  12. Senaycıgım, ne iyi etmişsin böyle bir konuyu paylaşmakla..canon g10 kullanıyorum, fakat tamamen amatör, genellikle otomatik modda çekimler yapıyorum..Bu bilgiler çok işime yarayacak, sağolasın :)

    YanıtlaSil
  13. Ah Ayşecimmm ben seni yerden ararken gökte buldum öyle iseee :) Senin G10 ... Benim G11 le kardeş :) Senın kullanma klavuzun türkçemi arkadaşım..lütfen evet de :))

    YanıtlaSil
  14. ufff malesef hayıııır, bizde de yok :( eşim yurtdışından aldığı için yok malesef...ara ara teknoloji marketlerine gittiğimizde ordan istiyoruz, okuyoruz bir iki, ya da türkçe menülü makinayı inceliyoruz.. en azından bunu tavsiye ederim ;)

    YanıtlaSil
  15. :) Bizde de aynı sıkıntı var..Yurtdışı oldugu ıcın turkce degıl klavuz :) artık senın dedıgın gıbı yapacagım ne yapayım ;)

    YanıtlaSil

okuYORUM :)