Evet arkadaşlar ikinci dersimizle karşınızdayım :)
Kaynak : donanimhaber.com
Önce ISO nedir bir öğrenelim ?
*iso, makinenin sensörünün ışığa duyarlılık katsayısıdır diyebiliriz.İsoyu yüksek tutarsan, sensöre gelen ışığın sensör tarafından absorbe edilme miktarı artar fakat fotoğrafın kalitesi düşer.
Eğer ki pixeller yeterince büyük değilse kumlanma oluşabilir çünkü haddinden fazla gelen ışık komşu pixelleri de etkiler..
Eğer düşük ışıkta yüksek enstantaneli birşey çekmek istiyorsan, mesela bulutlu bir günde uçan bir kuşu çekmek istiyorsan, yüksek iso kullanıp fotoğrafın aydınlık ve kuşun net çıkmasını sağlarsın fakat slr makinen yoksa fotoğraf kumlu çıkar.
-----------------------------------------------------------------------------
ISO-ASA AYARI
Şimdi de ISO - ASA ayarları hakkında biraz bilgi vermeye çalışayım; ISO: fotoğraf filmlerinde, ışığa duyarlılık derecesini belirleyen standart ölçüm sistemidir.
Kullanımından örnekler verecek olursak:
-Uzun pozlama yapmayacağımız ve alan derinliğini kaybetmek istemediğin zaman ISO ayarlarını yükseltebiliriz.
-Akşam üzeri az ışık altında dışarıda çekim yapmak istiyoruz, 1/125 enstantanenin altına da inmek istemiyoruz, çünkü titreşime karşı hassasiyet artabilir. Bu sebeple enstantaneyi 1/125 ayarlayıp diyaframı sonuna kada açıyoruz (f:2,8 –f:3,7 gibi) ve ISO'yu 50 olarak ayarlıyoruz. Fakat sonuç bize karanlık geliyor, o zaman aynı enstantane ve diyafram ayarıyla ISO'yu 200'e getirip çok daha iyi sonuç alabiliyoruz. (Verdiğim değerler ortam şartlarına göre değişiklik gösterebilir)
-Yine dışarıdayız ve öğle vakti 50 ISO ile bir kuş fotoğrafı çekeceğiz, diyafram f:4 ya da f:5 enstantane ise 1/1000. Çekimiş olduğumuz fotoğrafa baktığımızda kuşun net, hareketli kanatlarının ise flu/blur olduğunu görüp enstantaneyi 1/2000'e çıkartmak istiyoruz ama ışık yeterli değil, işte o zaman ISO'yu 400 olarak ayarlayıp enstantaneyi 1/2000'e çıkartabiliriz ve istediğimiz sonuca ulaşmış oluruz.
ISO ayarlarını yükseltmenin avantajları olduğu gibi dez avantajları da vardır. ISO yükseldikçe grain ya da noise (fotoğrafta kirlilik/kumlanma) da artar, bunun sebebi CCD’ye fazla voltaj giderek CCD’nin ısınmasıdır. Gece yapılan çekimlerde düşük iso ve kısık diyafram kullanılır, bunlar detayları ortaya çıkartmak için gereklidir. Fakat bu esnada hızlı enstantane ayarından ziyade düşük enstantane ayarı ve kesinlikle tripod+self timer kullanmak gerekir.
Şenay dünden beri bunları deniyorum
YanıtlaSilbir adım ilerledinmi diye sor :)
yok :D
Baharcımm maılıne sımdı yanıt yazdım bence çok ıyı olmuş renk :) orda bır not ekledım sana :)
YanıtlaSilBence ılerleme olmus..bırlıkte basaracagız arkadasım korkma :)))
Bende canon aldırma yolunda bır adım ılerleyemedım yahu :)
YanıtlaSil:)) Sen kandırırsın enıstemı bence..
YanıtlaSil