LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

18 Kasım 2011

Astım nefes egzersizleri...

Astım nefes egzersizleri!


Şirketteyim ikinci nefes egzersizini yaptım , kendimi daha iyi hissettim,sık sık tekrarlamam gereken bir egzersiz olacak sanırım bu..

----------------------------------------------------

Nefes Egzersizleri

Astım hastalarının çoğunun kullandığı iki tip ilaç vadır. Biri astım krizini önlemek için aldıkları diğrei ise kriz geldiğinde bronşlardaki daralmayı önleyen diğer bir tabirle başlayan atağı sonlandırmak amaçlı. Ama son zamanlarda daha iyi ve basit bir yöntemle astımın kontrolü sağlanabiliyor. Hem de %86 başarı oranı ile. Elbette bu teknik hafif ve orta dereceli hastalar üzerinde uygulanabilmektedir çünkü ağır astım hastalarında ilaç kesilmesi söz konusu değidir. Egzersizlerin amacı akciğer kapasitesini ve bronşların elastikiyetini arttırmaktır. Bu sayede atakların sıklığı ve şiddeti azalacaktır. Bu yöntem ile hastaların %50 ye yakını ilaç kullanmayı bırakmışlardır. Nefes egzersizleri hergün ve düzenli aralıklarla yapılmalıdır.(günde 2 kez 25'şer dakika)

Nefes almak sadece astım hastalarının değil normal sağlıklı kişilerin de dikkat etmesi gereken en önemli unsurdur. %20 lik kan oksijen oranı azalması yaşlanmaya ve nefes alma alışkanlığına göre görülür.Hareketsizlik göğüs kafesinin rijit kalmasını sağlayıp akciğer elastikiyetini azaltacaktır. Ayrıca kısa ve derin alınmayan nefesler oksijen yararlanımlarının düşüklüğü nedeniyle zararlıdır.

4 çeşit nefes egzersizi vardır.

Karın (diafragmatik) nefes egzersizi
Bu egzersiz çeşidi enerjiyi arttırırken gerginliği de azaltır. (KISACA BU TÜM ÇALIŞANLAR İÇİN!!!)
Öncelikle küçük bir yasık bulup sert bir zemine yatmanız gerekiyor. Ortam mümkünse sessiz olmalı. Nefes altığınızda(burundan) karnınızın şiştiğini görüyor olmalısınız.Aynı şekilde nefes verirken karnınız aşağıya inmeli. Ellerinizi avuçlarınız aşağıya gelecek şekilde midenizin üstüne koyun.(mideniz kaburgalarınızın bittiği yerdedir.)Derin ve sakin bir nefes alın. El avuçlarınızın içinde midenizin hareketini hissedeceksiniz.(hissetmezseniz de korkmayın mutlaka mideniz oralardadır)
Bu yöntem diafragmayı aşağıya iterek akciğer kapasitesini arttıracaktır.5 dakika bu egzersizi yapın.

Komplet nefes egzersizi

Oturur konuma gelin ve nefes verin
Nefes alın ve karın kaslarınızı gevşetin karnınızın gerildiğini sağlayana kadar nefes almaya devam edin.
Nefes almaya devam ederek bu sefer akciğerlerinizi doldurun ve kaburgalarınızın gerildiğini hissedin.
Kısa bir süre nefesinizi tutun.Sonra yavaşça bırakın. Nefes verişiniz ne kadar zun olursa o kadar iyi.
Karın kaslarınızı kasarak içerde kalmış olan son havayı da dışarı çıkmaya zorlayın.
Bu işlemleri yaparken gözleriniz kapalı olsun venefesinize konsdantre olun ve bırakın tüm hava çıksın.
Aynı işlemi min 5 dakika uygulayın.

Mırıldanma egzersizi

Yukarıdaki (komplet nefes egzersizi) ilk 3 aşamadan sonra nefes verirken mırıldanmaya başlayın. Nefes verirken ne kadar uzun süre ses çıkarabilirseniz o kadar iyi. (Bağırmayın sadece mırıldanın)

Çin Nefes egzersizi

Üç kez arka arkaya kısa yüzeyel olmayan nefes alın.İlk nefeste omuzları yükseltin.İkincei nefeste omuzlar hala yukarda ve kolları iki yana açın.Üçüncü nefeste kollar başın üstüne doğru kaldırılacak.Nefes verirken omuzlar ve kollar normal pozisyonuna geri dönecek.Genelde 12 nefes bu egzersiz için yeterli.


Not: Nefes egzersizlerinde dikkat edilecek nokta aşırı hızlı ve kısa nefes alıp vermelerde vücudun oksijen dengesinin bozulması ve buna bağlı Hiperventilasyon sendromu oluşmasıdır. Bu sendromda beyin damarları daralır ve beynin oksijen kullanma ihityacı nispeten azalır. Ancak aşırı yapıldığında baş dönmesi, bulantı ve hatta göz kararması ile bayılma olur. (balon ya da deniz yatağı şişirirken başın dönmesi bu nedenledir.) Bu nedenlerle özellikle yaşlıların Çin nefes egzersizini oturarak yapmaları daha uygundur.


Sağlıklı bol oksijenli günler dileğiyle...
Alıntıdır.

2 yorum:

  1. geçmiş olsun oğlum 4 aylık yakalandı astım illetine çok çok zor günler geçirdik 4 ayda itibari ile oğluma kuşburnu çayı verdik günde 1lt. gece gündüz içti.dr.yurtdışından kesinkle bunu bu çaya bağlı atlattı dedi.şimdi 14 yaşında yılda bir kez hafiften sıyırıp geçiriyor astım illeti.bu arada kortizon hiçalmadı.size tavsiyem kuşburnu çayı soğuk sıcak farketmez en az 1lt.kuşbrnun tazesini ve iyisini bulun. gamze

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Gamze bu değerli bilgi için çok tesekkur ederim , kuşburnu cayını severek içerdim , şimdi bu yararını dusunurek daha çok tuketecegım...

    Sevgiler

    YanıtlaSil

okuYORUM :)