LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

31 Ağustos 2010

Fitre Miktarı - 2010

Bu yıl diyanetin belirlediği fitre miktarı 7 tl. arkadaşlar ,
Fitrenin ramazan çıkmadan verilmesinin daha yerin de olduğunu yazıyor kaynaklar.
Neden yazdım , fitresini vermek isteyen bazı arkadaşların miktar ve zaman konusun da benim gibi bilgi sahibi olmadıklarını düşünerek .....

SORU

Hastanın oruç için fidye verecek parası yoksa, kızı babasının yerine fidye verebilir mi?
................
Hasta olan babam rahatsızlığından dolayı oruç tutamamaktadır. Kendisinin hiçbir geliri olmadığından dolayı oruç kefaretini kızı olarak benim ödemem geçerli midir?

Cevap
Babanızın yerine isterseniz fidye verebilirsiniz. Babanızın geliri olmadığına göre fidye vermesi şart olmaz. Bir hasta tutamadığı oruçlar için öncelikle kaza etme yolunu tutmalıdır. Ömür boyu iyileşme umudu olmayan hastalar fidye verebilir.

Oruç tutamayacak kadar hasta olan bir müslüman tutamadığı her güne karşılık bir fidye verir. Bu, oruç yerine geçerli bir bedeldir. Fitre'nin miktarı ne ise fidyenin miktarı da odur.

İbâdetlerden oruç hakkındaki fidye, ayetle sabittir:

"O size farz kılınan oruç, sayılı günlerdir. O günlerde sizden kim hasta, yahut seferde olurda oruç tutmazsa, tutamadığı günler sayısınca, sıhhat bulduğu veya yolcu olmadığı başka günlerde oruç tutar. Fazla ihtiyarlık veya ağır hastalık gibi sebeblerle oruç tutmaya gücü yetmeyenler üzerine, bir yoksul doyuracak kadar fidye vermek lâzımdır..." (el-Bakara, 2/184).

Ayetin açık ifadesinden de anlaşıldığı gibi oruç hakkındaki fidye; hastalık ve ihtiyarlık gibi bir mazeret dolayısıyla eza ve kazaya imkân bulunmadığı zaman verilir. Fidyesini verse, sonrada oruç tutabilecek duruma kavuşsa, evvelâ verdiği fidyelerle yetinemez, tutamadığı oruçları kaza gerekir. Bu durumda; kaza etmeden ölürse, oruç borcunun ödenmesi için varislerine vasiyette bulunması gerekir. Sıhhatine kavuşmadan vefât edecek olsa verdiği fidyeler kâfi gelir, vasiyette bulunması gerekmez.

2 yorum:

  1. Allah razı olsun. Çok güzel bilgiler bunlar.

    YanıtlaSil
  2. BİLGİ İÇİN SAĞOLTATLIM.BENDE GEÇEN VERDİM.EŞİM 10 VER DEDİ.3 KİŞİYİZ 90 YAPIYORDU.EŞİMDE 100 VER DEDİ.BİZ BURDA BİR AİLEYE VERDİK.GERÇEKTEN ŞUAN ÇOK SIKIŞIKLARDI.ALLAH KABUL ETSİN.İNŞ.VERDİKCE ARTARMIŞ.

    YanıtlaSil

okuYORUM :)