LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

9 Haziran 2010

Kız Kulesi....


1827 yılın da Almanyada Karl Detroit adinda bir çocuk dünyaya gelir. Aile içindeki huzursuzluklardan dolayı bir yetimhaneye bırakılır. Biraz büyüdügünde bir miço kakağıdı çıkarıp gemilerde çalısmaya baslar.

Bir gün yolu İstanbula düser. Gemi boğazdan geçerken denize atlar ve Kız Kulesine sığınır. İki ülke arasında küçük bir politik sorun da olustursa, dönemin Dışişleri Bakanı konumundaki Sadrazam Ali Pasanın sevgisini kazanıp, himayesine girer. Harbiyede okutulan çocuga Mehmet Ali adı verilir.

On iki yasinda Kiz Kulesine çikan çocuk II. Abdülhamit döneminde "Pasa" ünvani alir. Mehmet Ali Pasa 1878 yilinda Berlin Antlasmasinda Osmanliyi temsil eden üç kisiden biridir. Berlin
Antlasmasinda Hristiyan cemaatlere hak taninmasiyla gerici halki Mehmet Ali Pasaya karsi kiskirtir...Ve Mehmet Ali Pasa Arnavutlukta linç edilir.

Çocuklugunda Kiz Kulesine siginan Mehmet Ali Pasanin dört kizindan biri olan Leyla Hanimini da bir kizi dünyaya gelir. Celile Hanim... Ve sonra, Celile Hanimin bir oglu olur: Nazim Hikmet!

Tarih: 1 Ocak 1921...Sirkeciden kalkan "Yeni Dünya" isimli bir gemi Anadoluya Kuvai Milliyecileri götürmektedir. Gemide dört de sair vardir: Yusuf Ziya, Faruk Nafiz, Vala Nureddin ve Nazim Hikmet... Gemi Kiz Kulesi önünde Ingiliz askerlerince aranir.Arama üstünkörüdür ve geçis
izni verilir.

1950 yilinin sicak bir Temmuz günü...Nazim Hikmet, hapishaneden çiktigi ilk günde bir arabanin içinde Kiz Kulesine dogru yaklasmaktadir. Üsküdara geldiklerinde gece olur. Her taraf zifiri karanlik. Deniz kiyisina geldiklerinde Kiz Kulesi tam karsilarindadir. Büyük dedesi Mehmet Ali
Pasanin on iki yasinda yüzerek çiktigi Kiz Kulesine Nazim Hikmet, on iki yillik bir hapishane hayatindan sonra ilk kez bakiyordu.

Nazim Hikmet, Kiz Kulesinin karsisinda egildi ve elini denize daldirdi....Ve sonra yere uzanip, denizdeki çirpintiyi dinleyerek yildizlari seyre daldi. Arkadaslari Nazim Hikmete, on iki yil boyunca hapishaneler ve hastaneler arasinda geçen dolasimda hep sorarlardi: "Özgürlügüne
kavustugunda en fazla istedigin nedir? El birligiyle sana hazirlayalim."

Nazim Hikmet, Kiz Kulesinin karsisinda elini denize soktuktan sonra yildizlari seyrederek, denizin müzigini dinlediginde, bu sorunun yanitini veriyordu.


Uzun zaman oldu değil mi ? Fotoğraf paylaşmayalı..

1 yorum:

  1. Ilginc... Daha ne hikayeler var cevremizdeki yapilari yasatan... Kim bilir. Tesekkur ederim arkadasim. Resimde cok guzel. Yuregine saglik.

    YanıtlaSil

okuYORUM :)