31 Mart 2010

Fotoğraf Dersleri - 4

* Önemli Bilgilere Devam Ediyoruz... donanımhaber.com'a sonsuz teşekkürler..

DİYAFRAM VE ENSTANTANE

Diyafram ayarı objektif içerisindeki diyaframın veya iris'in hangi dereceye kadar açık kalacağının belirlenmesidir. Objektifler en fazla düzeyde ışık toplayabailmek için dizayn edilmişlerdir. Diyafram gözümüzdeki iris gibidir; güçlü ya da parlak ışık altında kısılır, az ışık altında ise genişler. Objektif içinden gelen ışığın bir kısmının engellemek için diyafram kapatılabilir veya durdurulabilir. Diyafram ayarı ile aynı zamanda bir portre veya macro fotoğraflardaki alan derinliğini de değiştirebiliriz.

Macro'larda Alan Derinliği ve Diyafram Ayarı
MODE: M-Manuel Mode

Alan derinliği macro'larda çok büyük önem taşımaktadır. Bir objeyi macro olarak fotoğrafını çekeceğimiz zaman zoom ayarlarını yaptıktan sonra sadece objemizin mi net olacağına yoksa obje ve arka planın mı net olacağına yani alan derinliğine karar vermeliyiz. Bunu diyafram ayarı ile oynayarak yapabiliriz. Büyük diyafram açıklığı(Ör: f:2.8-f:3.0) alan derinliğini azaltır ve objenin net arka planın blur-bulanık çıkmasını, küçük diyafram açıklığı (Ör: f:8.0-f:7.6) alan derinliğini arttırır objenin ve arka planın net çıkmasını sağlar.

Burada çok dikkat edilmesi gereken bir yer daha vardır ki o da enstantane hızıdır. Diyafram ayarı ile oynadığımız zaman lens-sensor'e düşecek ışık miktarı da değişeceğinden ona göre enstantaneyi hızlandırmak ya da yavaşlatmak gerekebilir. (Bunu çekmiş olduğum örnek fotoğraflarda çok daha açık olarak görebilirsiniz.) Fakat makinenizde "A" Aperture-Diyafram Öncelikli Mode varsa onu kullanmanızı tavsiye ederim. O zaman siz diyafram ayarını değiştirdiğinizde makine otamatik olarak enstantaneyi değiştirecektir.

Örnek: 1
Burada küçük diyafram açıklığı kullanarak alan derinliğini arttırdım. Böylece hem obje hem de arka plan net olarak kadrajlandı.

f:7/6
s:1sec
Örnek 2:
Burada ise büyük diyafram açıklığı kullanarak alan derinliğini azalttım. Böylece sadece obje net, arka plan blur-bulanık olarak kadrajlandı.

f:3
s:1/4sec

6 yorum:

  1. bu yazılarını büyük keyifle okuyorum canım çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim Hilalcim...faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana.. bende epey şeyler öğreniyorum.. :)

    YanıtlaSil
  3. Canım benim çok güzel bir yazı dizisi bu ilgiyle takib ediyorum

    YanıtlaSil
  4. Derslere her gun devam oyle ıse arkadasım :))

    YanıtlaSil
  5. bu konuda çok bilgiye ihtiyacım var ama vaktim yok bu yazılarını boş bir zamanda ard arda uygulamalı yaparak öğrenebilirim sanırım çok mutlu oldum verdiğin bilgilere yazıyorum kenara...teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Rica ederim ne demek..arşivimi paylaşmaya devam ediyorum o zaman :)

    YanıtlaSil

okuYORUM :)